Erwinvanputten
Image default
Recreation / Motorcycles

Tips voor zuinig rijden

 

In Nederland rijden meer dan 8 miljoen auto’s rond. Als al deze auto’s iets zuiniger zouden rijden kunnen we met z’n allen de luchtkwaliteit verbeteren. Een goede rijschool zou u niet alleen veilig moeten leren rijden maar ook zuinig moeten leren rijden. Daarom heeft Rijschool Uniek een lijstje opgesteld met tips voor zuinig rijden.

 

Hoge snelheid vermijden

Hoe sneller men rijdt, hoe meer brandstof men gebruikt. Naast het verbruik brengt te snel rijden meer kans op ongevallen met zich mee. Naast deze twee negatieve effecten van te hard rijden is de tijdswinst van de snelheidslimiet overtreden van nihil. U kunt beter vijf minuten eerder vertrekken dan de gehele rit de snelheidslimiet overtreden; zowel voor uw eigen rust als die van andere weggebruikers.

 

Airco slim gebruiken

Gebruik van de airco kan het brandstofverbruik van een auto met 30% verhogen. Natuurlijk is het in de koude winter of warme zomer fijn om de airco te gebruiken. Dan zijn er wel wat vuistregels die u kunt gebruiken om het brandstof verbruikende effect van airco te verminderen. Zo is het slim om de airco pas aan te zetten als de motor warm is. Belangrijke kanttekening daarbij is dat de motor pas warm wordt als u gaat rijden. Van stationair draaien verwarmt de motor niet. Zet de airco dus pas aan als u een paar minuten rijdt, en zet de airco een paar minuten voordat u stopt met rijden alvast uit.

 

Niet draaien maar krabben

Omdat de auto pas warm wordt bij rijden heeft het geen nut de motor daarvoor stationair te laten draaien. Veel mensen doen dit maar het heeft geen positieve effecten en wel negatieve effecten: de uitstoot wordt verhoogt en het koud stationair draaien is slecht voor uw motor.

 

Rijschool Uniek leert u al deze en nog veel meer tips voor zuinig rijden. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk ze direct bij Rijschool Uniek Leiden.