Erwinvanputten
Image default
Recreation / Motorcycles

Waar kan ik mijn motorfiets verkopen

Online zijn er verschillende verkoopsites waar je je motorfiets te koop kunt aanbieden. We geven je hier een aantal tips voor het verkopen van je fiets op deze verkoopsites.

Een motorfiets verkopen op verkoopsites: Prijs bepalen

De transparantie van het internet betekent dat er weinig speelruimte is bij het bepalen van de prijzen: als de prijs te hoog is, ontmoedig je potentiële kopers, maar zelfs als de prijs te laag is, kan het soms argwaan wekken. Je kunt eenvoudig de huidige marktwaarde van je gebruikte fiets bepalen met behulp van gemeenschappelijke online portalen. Neem bij de prijsvergelijking ook de lokale regionale dealers in aanmerking. In het algemeen moet je als particulier verkoper ruim onder de dealerprijs blijven. Bij het vaststellen van de prijs kun je rekening houden met een onderhandelingsmarge van ongeveer 10 tot 20 procent. Ga echter niet telefoneren in prijsdiscussies, maar onderhandel ter plaatse als je de motor bezoekt.

De eerste belanghebbende partijen

De advertentie wordt geactiveerd en de eerste potentiële kopers nemen contact met je op. Beantwoord alle vragen aan de telefoon eerlijk en geef potentiële kopers een uitgebreid inzicht. Voordat de eerste aspirant-koper voor de deur staat, moet je alle noodzakelijke documenten opstellen, zoals het kentekenbewijs, het serviceboekje, de gebruiksaanwijzing, het certificaat of het testrapport en diverse facturen. Neem de tijd voor de inspectieafspraak en bied de geïnteresseerde een extra optie van een proefrit aan. Maar houd er ook rekening mee dat als je een lucratieve prijs wilt bereiken, je niet het eerste beste aankoopbod moet accepteren, maar moet wachten op de aanbiedingen van andere geïnteresseerde partijen.

Proefrit

Het is vooral vertrouwenwekkend als je de potentiële koper de kans geeft om een proefrit te maken. Voor je eigen veiligheid is het essentieel dat je een waarborgsom van de potentiële koper, zoals zijn of haar identiteitskaart, behoudt. Bekijk het rijbewijs voor de proefrit.

Formaliteiten en aankoopprocedure

Er is een koper gevonden en je bent akkoord gegaan met de prijs. Nu moet je nadenken over alle belangrijke formaliteiten tijdens het aankoopproces. Maak vóór de datum van overhandiging alle noodzakelijke documenten op, zoals het kentekenbewijs, onderhoudsboekje, gebruiksaanwijzing, rapport, eventuele kwitanties en sleutels. Bekijk de motorfiets voordat je hem ophaalt en vergeet niet om alle verzekeringen tijdig op te zeggen. Voor je eigen veiligheid moet je aandringen op een schriftelijk koopcontract. Geteste contractsjablonen kunnen nuttig zijn – ze zijn ook te vinden op het internet.

Wat de betaling betreft, is het het veiligst als je aandringt op contante betaling, maar je moet voorzichtig zijn bij het accepteren van cheques. Laat de motor en de registratiedocumenten nooit aan de koper na, totdat je het volledige bedrag heeft ontvangen, controleer het geld en controleer het op echtheid. Vermeld in het verkoopcontract zowel de datum als het exacte tijdstip van levering.