Erwinvanputten
Image default
Sport

Tips voor het golfen in de wind

Vooral in Nederland krijg je te maken met veel verschillende weersomstandigheden als je op de golfbaan een balletje staat te slaan. Zo kan het heel warm zijn met een stralende zon, kan het heel koud zijn, kan het nat zijn of heel winderig. Verder in deze blog wordt verdiept in golfen met wind. Wind kan een enorm lastige bijkomstigheid zijn en er zijn een aantal tips die jou kunnen helpen bij het beter worden in deze weersomstandigheden.

Bepaal waar de wind vandaan komt!

Voordat je gaat slaan is het belangrijk om goed te weten waar de wind vandaan komt. Je voelt waarschijnlijk de wind wel, maar het is goed om precies te weten hoe je de golfballen moet slaan met bepaalde wind. Wat je ten eerste kan doen is naar de vlag kijken die bij de hole staat. Aan de vlag kan je veelal zien waar de wind vandaan komt. Verder kan je ook aan de toppen van de bomen zien hoe de wind staat en kan je zelf een klein beetje gras in de lucht gooien als die andere mogelijkheden er niet zijn. Op die manier weet je of de wind van voren, van achteren of vanaf de zijkant komt. De vraag is nu alleen nog, hoe ga je met de soort wind om?

Tegenwind

Het vervelendste misschien wel is de tegenwind. Je kan een bal minder ver krijgen en minder makkelijk op de green. De grootste fout die wordt gemaakt door mensen is dat zij harder gaan slaan en op volle kracht om tegen de wind in te spelen. Harder slaan zorgt ervoor dat de techniek minder wordt, en dat de bal overal naar toe zou kunnen gaan. Verder zorgt harder slaan er ook voor dat de bal meer gaat spinnen wat er voor zorgt dat de wind de bal omhoog duwt. Dit houdt dus in dat de bal minder ver komt. Om goed te golfen met tegenwind is het belangrijk om op techniek te slaan en de bal laag te houden.

Zijwind

Zijwind kan zeer vervelend zijn, maar over het algemeen kunnen beginners hier ook wel mee overweg. Als de wind namelijk van links naar rechts staat dan sla je iets meer links en andersom natuurlijk ook. Het is wel net als bij tegenwind belangrijk om ook hier de bal laag te houden.

Wind mee

Wind mee klinkt natuurlijk heel fijn. Lekker snel naar de hole toe doordat je de ballen verder kan slaan. Helaas is met wind in je rug ook niet zo makkelijk. Met rugwind kan een bal veel verder komen dan je wilt en kan ook de bal omhoog worden geduwd als je de bal hoog slaat. Ook hier geldt dat je de bal het beste laag kan houden en vooral op je techniek moet letten.