Erwinvanputten
Image default
Bedrijven

Een vis waar je alle kanten mee op kunt

De dorade is een veelzijdige vis. Niet alleen heeft deze roofvis een volle en stevige smaak, maar je kunt allerlei uiteenlopende bereidingstechnieken loslaten op deze populaire vis. Zo kun je een dorade lekker grillen, marineren en bakken, in de oven bereiden en veel meer. Gestoofd of met een heerlijke vulling of saus, doet deze vis het ook uitstekend. Deze straalvinnige vis noem je ook wel goudbrasem of Dorade Royale. Overigens komt de naam goudbrasem door het feit dat deze vis een gouden glans krijgt zodra je de vis in de zon legt. Een dorade kan tot zo’n 70 cm groeien en wel 2,5 kg wegen. Deze vis heeft een hoog (samengedrukt) lichaam met een ovalen vorm. De soorten die naast de Dorade Royale het meeste voorkomen zijn de Dorade Grise (deze soort noem je ook wel gewone zeebrasem of zeekarper) en de Dorade Rose (rode zeebrasem).

Waar zwemmen Dorades?

De dorade zwemt in scholen die je bijvoorbeeld tegen kunt komen bij de Middellandse Zee (een beetje aan de kust) of de Franse kust (dit geldt vooral voor de wat kleinere soorten dorades). ’s Zomers plukken ze ook weleens wat mosselen bij rotsachtige delen van kusten, zoals bij de Waddenzee en de Noordzee. Dorades worden ook gekweekt en dit gebeurt in zowel zout als zoet water. Turkije en Griekenland doen dit bijvoorbeeld regelmatig. Dit doen ze middels een bassin op het land of een open kooi in de zee.

Recepten en hapjes met dorade

Ga je een dorade kopen om lekker thuis te kunnen bereiden? Bedenk dan op voorhand wat je wilt doen met de vis. De dorade is namelijk uitermate geschikt om op uiteenlopende wijze klaar te maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een gemarineerde dorade uit de oven? Smaken als knoflook, citroen, tamarinde, peterselie en chilivlokken gaan supergoed samen met de dorade. De dorade bevat overigens weinig vet (in ieder geval minder dan een zeebaars bijvoorbeeld). Een dorade kopen doe je overigens lekker bij een erkende visspecialist die een winkel heeft of op de markt staat. Vraag je visboer om de vis schoon te maken, te ontdoen van zijn schubben en de vinnen eraf te knippen.

https://bramfreshfood.nl/product/dorade-royal/