Erwinvanputten
Image default
Aanbiedingen

Tips voor de beste wake-uplight in 2021

De dagen worden korter en dat betekent minder licht ’s morgens. Als u het moeilijk vindt om in het donker wakker te worden en u ’s ochtends wat hulp kunt gebruiken, kan een lichtwekker uitkomst bieden.

In plaats van u uit uw slaap te wekken, zoals uw gewone wekker doet, wekt een lichtwekker u zachtjes, zodat u tegen de tijd dat u uit bed moet komen, klaar bent om de dag aan te vatten.

Lichtwekkers, ook bekend als wake-up light of dageraadsimulator, zijn hybriden van wekkers en lampen. Ze zijn ontworpen om u langzaam te wekken met een gestage opbouw van licht dat een zonsopgang simuleert, compleet met een verschuiving in tint van rood en oranje naar helderder geel en wit in de loop van de wektijd.

Er zijn aanwijzingen dat licht het lichaam kan voorbereiden op het wakker worden en de hersenen het signaal geeft om de lichaamstemperatuur te verhogen en het cortisolniveau te verhogen. Dit betekent dat u niet zo suf en verward wakker wordt als wanneer u uit uw slaap wordt gewekt.

Veel lichtwekkers helpen u ook om u ’s avonds op bed voor te bereiden door een zonsondergangseffect te creëren waardoor uw lichaam en hersenen kunnen ontspannen – en hopelijk een betere nachtrust krijgen.

Lichtwekkers kunnen ook SAD-patiënten helpen die ’s ochtends zonder natuurlijk daglicht moeite hebben om op gang te komen. 

Opzoek naar de beste wake-up lights van 2021? Check hier onze favorieten!

Wake up light koopadvies

Er zijn een paar belangrijke kenmerken waar u op moet letten bij een lichtwekker.

Lichtinstellingen
Het eerste wat u moet controleren is hoeveel controle u over het licht zult hebben. Bij een basis lichtwekker kunt u misschien alleen een wektijd instellen, maar bij duurdere modellen kunt u de lichtintensiteit regelen of de duur van het zonsopgangseffect.

Geluidsinstellingen
Geluidsinstellingen zijn net zo belangrijk als het aanpassen van het licht. Voor sommige mensen kan het scala aan geluidsopties zelfs nog belangrijker zijn. Lichtalarmen moeten u helpen om op natuurlijke wijze wakker te worden van alleen licht. De stress van het piekeren dat u zich misschien verslaapt, werkt echter averechts. Daarom heeft bijna elk lichtalarm ook een optioneel alarmgeluid.

Eenvoudige wekkers bevatten misschien alleen een pieptoon – maar dit soort schurend geluid is waarschijnlijk precies waar u van af wilt. Duurdere modellen kunnen een reeks kalmerende geluidseffecten bevatten, zoals vogelgezang of golven, FM-radio, of een AUX-ingang zodat u uw telefoon kunt aansluiten om voor audio te zorgen.

Modi voor zonsondergang
Kijk ook uit naar optionele zonsondergangstanden, die ’s nachts langzaam dimmen om u te helpen ontspannen en natuurlijk in slaap te vallen. Nogmaals, kijk uit naar aanpasbare instellingen, optionele geluidseffecten, of zelfs ademhalingsgerichte modi om u te helpen in slaap te vallen.

Andere functionaliteit
Er zijn nog andere functies waarop u kunt hopen. Sommige zijn gewoon basisalarminstellingen die niet altijd gegarandeerd zijn: gemakkelijke snooze-modi of de optie om alarmen op specifieke dagen in te plannen. Zorg er verder voor dat u aangepaste alarminstellingen gemakkelijk kunt opslaan, en kijk uit naar andere nice-to-haves zoals een USB-poort om een telefoon op te laden, of een eenvoudige manier om de lamp aan te zetten en als leeslampje of nachtlampje te gebruiken.

SAD-lampen
Lichtwekkers zijn verwant aan, maar niet hetzelfde als, SAD lampen. SAD-lampen zijn ontworpen om de symptomen van seizoensgebonden affectieve stoornis te behandelen, en moeten ten minste 2.500 lux uitstralen om medisch gecertificeerd te zijn voor dit doel.

Veel lichtwekkers zijn klinisch getest en hebben aangetoond te helpen bij SAD symptomen en andere seizoensgebonden aandoeningen, maar ze zijn slechts een aanvulling op een goede SAD lamp, geen vervanging. Meer vergelijkingen of slaaptips? Ga naar de Slaapwijsheid website.

 

 

 

https://slaapwijsheid.nl/slaapkamer/wake-up-light/