Erwinvanputten
Image default
Zakelijk

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Een crisis ontstaat altijd op een moment dat u het niet verwacht, bijvoorbeeld wanneer u rustig een kopje koffie drinkt op een maandagmorgen. Een bedrijf dat normaal op rolletjes loopt, kan dan ineens compleet stil komen te liggen. Dit kan door interne factoren komen, zoals een productiefout waardoor voedsel uit de schappen moet worden gehaald of een systeemprobleem waardoor computers uitvallen. Een crisis kan ook extern ontstaan door zaken waar u geen invloed op heeft. Denk bijvoorbeeld aan hulpdiensten die beslag leggen op uw bedrijf vanwege brand in een naastgelegen pand of schadelijke dampen die vrijkomen uit de omgeving. De grote vraag wat betreft de bedrijfscontinuïteit is, hoe u reageert op een dergelijke crisis.

 

Plan de campagne

Adequaat reageren op een crisis kan alleen met een gedegen voorbereiding. Grote kans dat een crisis, in welke vorm dan ook, zich een keer zal voordoen, en dan is het belangrijk te weten wat u moet doen. Het is daarom voor uw bedrijf essentieel om een degelijk en goed doordacht crisisplan te hebben. In dit crisisplan werkt u verschillende scenario’s uit en bedenkt u welke beheerstechnieken u kunt toepassen om de schade klein te houden. Dit is een goede eerste stap in crisismanagement, wat dus al start vóórdat er iets onverwachts is gebeurd. Zo kunt u rustig nadenken over wat er tijdens een crisis nodig is.

 

Realistische crisismanagement cursus

Om echt goed voorbereid te zijn op een crisis kan een crisismanagement cursus uitkomst bieden. Het team dat verantwoordelijk is voor het beheersen van een crisis in uw bedrijf leert tijdens een crisismanagement cursus om kalm en zonder twijfel de juiste acties te ondernemen. Hierdoor verliest u minder tijd en is er minder schade aan uw bedrijf, in materiële en immateriële zin. Hoe realistischer de training, hoe leerzamer en relevanter deze is voor uw crisisteam. Het gebruik van educatieve rollenspellen of oefeningen waarin een crisis wordt gesimuleerd dragen hieraan bij. Kortom: een crisismanagement cursus is een investering in uw bedrijf die u bij een crisis ruimschoots terugverdient.