Erwinvanputten
Image default
Hobby en vrije tijd

Waarvoor kan ik een weckpot allemaal gebruiken?

Weckpotten zijn een van de populairste potten als het gaat om spullen opslaan. Weckpotten zijn er in verschillende maten, vormen en sluitingen. De bekendste weckpot is waarschijnlijk de Mason jar. Deze weckpot is uitgevonden in de Verenigde Staten. Wat deze weckpot zo innovatief maakte, was dat het de eerste glazen pot was met een draaideksel. Weckpotten kunnen voor meerdere dingen gebruikt worden. Wat deze dingen allemaal zijn, ga je in dit artikel lezen.

Opslaan van eten

Van origine zijn weckpotten bedoeld voor het opslaan van eten. De glazen luchtdichte potten zorgden ervoor dat eten goed bewaard kon worden. Weckpotten zijn hitte en vriesbestendig, wat voor het opslaan van eten erg belangrijk is. Er zijn weckpotten met een draaidop, maar ook met andere soorten doppen. In principe maakt het soort dop niet uit, zolang deze er maar voor zorgt dat er geen lucht in de pot komt.

Drinkglas

De weckpot die oorspronkelijk is bedoeld voor het opslaan van eten, wordt hedendaags ook als drinkbeker gebruikt. De weckpot is trendy geworden om uit te drinken en je zal het vast een keer in een winkel tegenkomen. Vaak zie je weckpotten met een oor eraan vastgemaakt. Er zijn ook weckpotten met een oor, een deksel en zelfs een rietje er doorheen. Wat de weckpot als drinkbeker populair maakt, is lastig te zeggen. Misschien dat het een soort ouderwets gevoel meegeeft.

Flora

Vergeet vazen, tegenwoordig worden weckpotten zelfs gebruikt om bloemen in te zetten. Ook hiervan is niet bekend hoe iemand bij het idee is gekomen om in een pot waar je normaal eten in stopt, bloemen te stoppen. Het kan zijn dat iemand ooit bloemen ontving, maar op dat moment geen beschikbare vaas had. Als dat een weckpot binnen oogbereik is, kan een oplossing snel bedacht worden. Weckpotten zijn over het algemeen niet zo groot als een gemiddelde vaas, dus er zullen minder bloemen in kunnen, ook zullen de stengels wat korter moeten. Weckpotten kunnen en worden dus gebruikt om bloemen in te zetten. Bloemen zijn niet de enige dingen uit de natuur die in weckpotten worden gestopt. Op een wat kleinere schaal worden weckpotten ook gebruikt als terrarium. Er wordt in een weckpot een klein wereldje voor bijvoorbeeld mieren gecreëerd. Weckpotten nemen weinig ruimte in, dus voor veel mensen is dit erg toegankelijk. Ook zijn weckpotten een stuk goedkoper dan een wat groter terrarium. Het enige wat je hoeft te doen is in de natuur wat grond en bloemen pakken en het in een weckpot te stoppen, nu heb je een terrarium.