Erwinvanputten
Image default
Energie

Waar moet je op letten bij het inschakelen van een elektricien?

Mochten er onverwachts problemen ontstaan met de elektriciteit binnenshuis, kan er een elektricien ingeschakeld worden. Een elektricien kan bijvoorbeeld een storing in de elektriciteit verhelpen, een stopcontact of lichtknop vervangen of elektriciteitskabels trekken. Ook als bijvoorbeeld de elektriciteit binnen het huis wegvalt kan het beste een elektricien ingeschakeld worden. Als de elektriciteit niet vanzelf terugkomt kan het voor een woning in Leiden bijvoorbeeld nodig zijn om te zoeken naar: elektricien Leiden spoed. Als er namelijk geen elektriciteit in de woning is, zullen ook dingen als koelkasten en vriezers niet meer werken en zal al het eten wat hier in ligt na een bepaalde tijd bederven.

Tarief

Het tarief van elektriciens kan redelijk hoog liggen, dus dit is iets waar goed op gelet moet worden. Voornamelijk bij een elektricien met spoed kunnen de tarieven erg hoog oplopen. Een spoed elektricien komt namelijk ook in het weekend of op feestdagen. Op zo een moment kan een elektricien echter wel minimaal 30% extra rekenen. Dan kunnen de kosten op zo een moment wel oplopen tot 70 euro per uur. Daarom is het ook slim om goed na te gaan of er wel of geen spoed is. Het installeren van een nieuw stopcontact heeft bijvoorbeeld vaak geen haast.

Certificaten

Naast de tarieven is het ook slim om te kijken naar de certificaten die een elektricien in zijn bezit heeft. Een elektricien met de juiste certificaten zal namelijk vaak meer geld vragen dan een elektricien zonder certificaten. Een elektricien die alleen maar eenvoudige installaties uitvoert, moet officieel gezien in het bezit zijn van een NEN-3140 VOP certificaat. Op het moment dat een elektricien ook complexere installaties uitvoert, moet deze ook een NEN-3140 VP certificaat hebben. Door te controleren of een elektricien deze certificaten in zijn bezit heeft, kan er vanuit gegaan worden dat alles vlekkeloos wordt afgehandeld.