Erwinvanputten
Image default
Vervoer en transport

Seinen op een modelspoorbaan zetten

Seinen op een modelspoorbaan zetten is geen makkie. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is waar je ze moet plaatsen. Een signaal kan op elke locatie worden geplaatst, op afstand of in de buurt van een station. Een stop- en vervolgsignaal is ook geschikt voor je modelspoorbaan, maar de afstand moet ver van stations of knooppunten zijn. Als je niet zeker weet op welke afstand je een signaal moet plaatsen, raadpleegt je de instructies die bij je kit zijn geleverd.

Een Signal Animator-eenheid is nodig voor elk deel van het spoor. Dit toestel wordt geleverd met een fotocel. Het eerste sein is voldoende voor een enkele trein, maar als je een tweerichtingssein wilt, heb je een tweede eenheid nodig. Voor elk signaal moet een aparte printplaat worden geïnstalleerd. De volgende stap is het bedraden van de signalen. Voor het andere signaal is een tweede fotocel nodig, waarvoor een eigen aparte voeding nodig is.

Om signalen toe te voegen, hebt je een Signal Animator-eenheid nodig voor elk deel van het spoor. Deze worden geleverd met een fotocel en werken voor eenrichtingstreinen. Als je een trein in twee richtingen wilt hebben, moet je twee van deze eenheden krijgen. De printplaat voor de eerste unit is voldoende voor beide richtingen. Als je echter twee afzonderlijke signalen moet installeren, moet je twee eenheden gebruiken. Zorg ervoor dat de printplaten correct zijn aangesloten en dat de signaalarm na 10 seconden weer in gevaar komt.

Naast het bedraden van het signaal, moet je de bijbehorende printplaat toevoegen. Elke eenheid heeft een fotocel en moet gedurende ten minste 10 seconden dicht bij de baan worden geplaatst. De eerste eenheid kan slechts in één richting worden gebruikt, terwijl de tweede eenheid in de tegenovergestelde richting moet worden geplaatst. De derde eenheid vereist een tweede fotocel in de buurt van het tweede signaal. Je moet een derde printplaat toevoegen na het tweede signaal.

Het gebruik van een Signal Animator-eenheid is een geweldige manier om seinen op je modelspoorbaan te plaatsen. Een enkele eenheid kan het doel van slechts één richting dienen. De tweede eenheid vereist een tweede fotocel. Deze twee eenheden kunnen worden bestuurd door dezelfde printplaat. Ze zijn de handigste manier om een signaal te installeren. Je moet weten hoe je ze moet bedraden voordat je ze kunt plaatsen. Het is het beste om de lengte van de baan te meten waarin je ze wilt plaatsen.

De volgende stap is om erachter te komen waar de signalen moeten worden geplaatst. Je hebt een Signal Animator-eenheid nodig voor elk deel van het spoor. Dit toestel bevat een fotocel. Als je signalen in beide richtingen wilt plaatsen, kunt je een tweede gebruiken. Je hebt ten minste twee eenheden nodig voor elk deel van het spoor. Hierdoor kunt je ze plaatsen waar je maar wilt. Het is heel eenvoudig om een signaal op je modelspoorbaan te plaatsen.

Geschreven door Mitropa