Erwinvanputten
Image default
Dienstverlening

Dit moet je weten over een BHV cursus

In elke organisatie of bedrijf gebeuren wel eens ongelukjes. Als dat gebeurt wilt u dat er iemand aanwezig is daar op dat moment snel en adequaat op kan reageren. Deze taak ligt bij de bedrijfshulpverlener en dit moet u erover weten.

Wie is de bedrijfshulpverlener?

Het hebben van een bedrijfshulpverlener is verplicht voor elke organisatie of onderneming. Dit is iemand die een BHV cursus heeft gevolgd en voldoende heeft afgerond. Deze persoon is diegene die tijdens calamiteiten adequaat reageert en het overzicht houdt over de situatie. Hij of zij heeft dit geleerd tijdens een cursus gericht op theorie, geoefend in praktijkvoorbeelden.

Welke onderdelen komen aan bod tijdens een BHV cursus?

Tijdens de BHV cursus wordt er aandacht besteed aan drie verschillende onderdelen namelijk;

  • Reanimeren met een AED.
  • Levensreddend handelen.
  • Brandveiligheid.

Deze onderdelen worden in eerste instantie theoretisch benaderd. Het reanimeren wordt vervolgens in de praktijk beoefend met een pop. Bij het levensreddend handelen oefen je bij elkaar bijvoorbeeld de stabiele zijligging of het aanleggen van een drukverband. Ook wordt er geoefend met het blussen van kleine brandjes.

Waarom moet u uw BHV herhalen?

Wanneer u uw BHV cursus met succes heeft afgerond bent u een jaar bedrijfshulpverlener. Het behaalde diploma hiervoor is een jaar geldig. U kunt jaarlijks kiezen voor een BHV herhaling om uw kennis en vaardigheden op peil te houden en oefenen.

U weet nu wie de bedrijfshulpverlener is, wat hij of zij doet en welke onderdelen er tijdens een BHV cursus worden aangeboden. Bent u als werknemer geïnteresseerd geraakt, wacht dan niet langer en overleg met jouw werkgever over de mogelijkheden. Heeft u een eigen organisatie of onderneming, zorg er dan voor dat er altijd een bedrijfshulpverlener op de werkvloer aanwezig is.