Erwinvanputten
Image default
Woning en Tuin

Zo onderhoud je jouw gazon

Wanneer de winter eindelijk voorbij is, wil je natuurlijk graag buiten zitten in je goed onderhouden tuin. Helaas kan het voorkomen dat het gras er na het natte seizoen niet meer goed uitziet. Maar hoe los je dit op? In dit artikel geven we je enkele tips over het verzorgen van je gazon. Zo vertellen we je over het gebruik van een Stihl robotmaaier. Lees verder!

Verticuteren is belangrijk

Het verticuteren van je gazon houdt in dat je de harde laag van mos of plantaardig afval verwijderd. Dit zorgt ervoor dat er weer genoeg lucht en regenwater bij de wortels kan komen, waardoor het gras sneller kan gaan groeien. Het verticuteren kan worden gedaan met een verticuteermachine of een hark. 

Daarna inzaaien

Nadat je ervoor hebt gezorgd dat de bodem van het gras weer kan ademen, is het belangrijk om in te zaaien. Het inzaaien van gras zorgt ervoor dat kale plekken die ontstaan tijdens de winter snel weer verdwijnen. Het liefst strooi je zaden van dezelfde grassoort als dat er al ligt. Nadat je hebt gezaaid is het van groot belang om regelmatig water te geven. Dit zal moeten worden gedaan tot ruim na de kieming van de graszaden.

Één keer kalk

Het kalk strooien zorgt ervoor dat micro-organismen in de bodem worden geactiveerd. Deze zorgen dat het bodemleven wordt wakker geschud, waardoor je een mosvrij gazon zult hebben. Het strooien van kalk hoeft helemaal niet vaak te gebeuren, één keer per jaar is genoeg. Vaak wordt dit in het voorjaar gedaan, maar het is ook mogelijk om dit tijdens andere periodes te doen. Bij een erg zure bodem wordt geadviseerd om meerdere keren te strooien. 

Vaak bemesten

Als je jouw gazon veel maait, kan het voorkomen dat voedingsstoffen uit de grond verdwijnen. Daarom is het belangrijk om regelmatig te bemesten. De eerste keer bemesten zal moeten plaatsvinden in Maart. Daarna wordt er een tweede keer gevoed in Juni. En als laatste nog een keer in September.

Regelmatig maaien

Het is belangrijk om je gazon regelmatig te maaien als je gezond gras wilt. Het is erg verstandig om een robotmaaier hiervoor aan te schaffen, zoals de stihl robotmaaier. Deze zorgen ervoor dat je gras altijd op dezelfde lengte blijft, dit zorgt voor een goede gezondheid van het gazon. Daarnaast is het hebben van een robotgrasmaaier erg praktisch, omdat al het harde werk voor je wordt gedaan.