Erwinvanputten
Image default
Onderwijs

Wist je dit al over Japan? Drie interessante bijzonderheden

Japan staat in Nederland vooral bekend om de overheerlijke keuken. De Japanse sushi heeft binnen no-time de harten van veel westerse mensen veroverd. Maar naast de prachtige, kleurrijke keuken heeft Japan nog zoveel meer te bieden. In dit artikel bespreken we aantal van de interessante bijzonderheden die Japan rijk is. 

 

Properheid 

 

Er zijn veel dingen waar Japanners in uitblinken, maar netheid is er één die bijzonder in het oog valt. Wanneer je over de Japanse straten loopt, zal het je ongetwijfeld opvallen dat je nergens afval op straat ziet. Je zal er in ieder geval geen lege blikken, zwervende papieren of etensresten zien. Ook de toiletten in openbare ruimte voldoen aan dit straatbeeld. Het zal er nagenoeg altijd schoon en fris zijn. Dit is hoe Japanners over het algemeen zijn opgevoed en de sociale controle houdt dit in stand. Zeg nu zelf, een straat die spik en span is bevuilen met afval kán toch niet goed voelen. 

 

Omgang 

 

 

De Japanse cultuur is er een van respect. Wanneer je op reis bent naar het land, zal je waarschijnlijk opvallen dat Japanners heel erg beleefd zijn. Een manier waarin je dat terugziet is de groet die voor Japanners gebruikelijk is; namelijk een kleine buiging. Ook het respect dat voor ouderen wordt getoond is tekenend voor de Japanse cultuur. Het is dan ook vanzelfsprekend belangrijk dat je als bezoeker van het land respect toont voor de mensen en de cultuur. 

 

De naam van het land 

 

Japanners noemen hun land geen Japan, maar Nihon of Nippon (日本). Dit vindt zijn oorsprong in het Chinees en betekent “Oorsprong van de Zon.” Dat komt omdat, vanuit China gezien, de zon op komt boven Japan. Het wordt dus ook wel eens het land van de rijzende zon genoemd. Die rijzende zon zie je dan ook weer terug op de Japanse vlag, doelend op de rode cirkel. De bijnaam van de vlag is om die reden “Hi no Maru” (日の丸), ofwel de Cirkel van de Zon”. 

 

Ben je nu zo enthousiast over Japan dat je de taal eigen zou willen maken? Dan raden we zeker een cursus Japans aan. Wil je je liever verdiepen in andere Aziatische talen? Dan is een cursus Chinees ook uiterst bruikbaar. 

 

 

 

https://www.babel.nl/cursusoverzicht/japans/