Erwinvanputten
Image default
Tuin en buitenleven

Tips voor de indeling van je tuin!

Je hebt een prachtig huis gekocht, gebouwd of verbouwd. Alles is compleet. Maar dan moet de tuin nog. Hier lees je waar je rekening mee moet houden en krijg je tips over hoe jouw droomtuin te creëren. 

Voorbereiding is key

De allereerste tip is een goede voorbereiding. Tijdens de voorbereiding zou je bijvoorbeeld zelf een tuinontwerp kunnen maken. De tuin moet zowel voor het oog, als voor functioneel gebruik kloppen. Start daarom met het maken van een tuinontwerp op schaal. Maak een situatietekening met daarin kavelgrenzen, schuttingen, windrichtingen en eventuele inkijk. Maak er kopieën van en ga aan de gang met verschillende ontwerpen. 

Je wensenlijstje

Maak een wensenlijstje en maak die visueel. Een fotocollage zal je helpen keuzes te maken in wat je wel wilt of wat je toch van je wensenlijstje weg kunt strepen. Omschrijf waar je tuin aan moet voldoen. Welk gevoel wil je er bij krijgen en wat moet het functioneel voor je betekenen. Bekijk welke vormen en stijlen je aanspreken. 

De ruimte

Iets wat niet vergeten moet worden is: houd rekening met de ruimte. In een 2D tekening wordt vaak gedacht dat de ruimte prima uitkomt, terwijl dit in real life dan behoorlijk tegen kan vallen. Je hebt in de tuin namelijk te maken met planten en bomen die uitsteken of die de hoogte in gaan. Is je tuin ontwerp op tekening al aan de volle kant, dan zal dit uiteindelijk in het echt ook zeker zo zijn. Het risico hiervan is dat de tuin extra klein oogt. 

Ga daarom waar kan ook voor op maat gemaakte materialen. Door geen beperkingen te hebben in bijvoorbeeld standaard bloembak afmetingen of standaard tuinhuisjes kun je de ruimte gemakkelijker indelen. Denk bijvoorbeeld aan een prefab tuinhuis, die volledig op maat gemaakt kan worden. 

Creëer diepte

Om je tuin een spannend gevoel te geven en niet alles ‘plat te drukken’, is het goed om met diepte te werken. Plaats bijvoorbeeld een haagje tussen je terras en het gazon of plaats een hoge bloembak op een platte ruimte. Hierdoor ontstaat er hoogte verschil en krijgt je tuin een speels effect. 

 

https://www.abs-bouwsystemen.nl/constructies/prefab-tuinhuis/