Erwinvanputten
Image default
Woning en Tuin

Thuiswerkplek, zo richt je ‘m in!

Mensen werken meer van huis

Het afgelopen jaar zijn steeds meer mensen vanaf huis gaan werken. De reden hiervan is de coronapandemie. Er wordt aangeraden om meer van huis te werken om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Als de pandemie tot einde is gekomen betekent dit niet dat iedereen weer naar kantoor gaat. Veel bedrijven en andere instellingen hebben thuiswerken ook als positief ervaren. Er kon door videobellen en andere online mogelijkheden steeds meer en dit zorgde in veel gevallen voor een efficiënte manier van werken. Als je dit ziet kan je er dus van uit gaan dat in veel gevallen minder mensen naar kantoor zullen gaan.

Problemen thuiswerken 

Er zijn genoeg mensen die zeggen dolgraag weer naar kantoor te gaan, waarom is dat denk je? Verschillende oorzaken zijn hier voor te noemen. Ten eerste missen we allemaal de fysieke contacten. Laten we eerlijk zijn beeldbellen of beeld vergaderen is niet hetzelfde als samen gaan zitten en ergens uitkomen. Verder blijkt ook dat veel van ons last krijgen van fysieke problemen. Dit komt omdat we thuis niet dezelfde mogelijkheden hebben als op kantoor. Thuis zitten mensen verkeerd of hebben een kleiner scherm of geen goed toetsenbord. Er zijn verschillende redenen te noemen voor deze problemen. Naast het missen van contact en de fysieke problemen is concentratie een ander probleem. Deze concentratieproblemen kunnen bijvoorbeeld komen door kinderen die thuis zijn of misschien buren die aan het klussen zijn. Dit zijn maar een twee voorbeelden, er zijn veel oorzaken te noemen.

Hoe kan ik thuiswerken verbeteren?

Zoals al eerder vermeld kunnen we niet verwachten dat in de komende jaren de situatie helemaal gaat veranderen en dat iedereen weer naar kantoor gaat. Dus wat kunnen we doen om de situatie thuis wat beter te maken? Mijn tip is om een thuiswerkplek in te richten. Aan de keukentafel of in de woonkamer zitten met je werk kan zorgen voor minder concentratie. Verder is het na een werkdag ook fijn dat je niet tegen je werkspullen hoeft aan te kijken of je werkspullen weer moet opbergen.

Waar moet je aan denken bij het inrichten van een thuiswerkplek?

Het begint allemaal met een goed thuiswerk bureau en een fijne bureaustoel. Zorg ervoor dat je goed zit als je met je werk bezig bent, dit allemaal om de fysieke problemen te voorkomen. Naast goed zitten kan een verstelbaar bureau ook misschien een oplossing kunnen zijn. Misschien heb je een partner die ook meer thuis moet werken, dan is het wel zo fijn dat je een bureau kan verstellen naar de behoefte van degene die gebruik maakt van de thuiswerkplek. Verder is het ook goed om een scherm aan te schaffen waar alles goed te lezen is. In de praktijk blijkt dat een scherm misschien wel even belangrijk is dan een stoel of tafel voor je houding. Als het scherm niet goed te lezen is willen wij nog wel is naar voren gaan zitten en dat is ook niet goed voor de fysieke problemen. Naast goed zitten is het ook belangrijk om je thuiswerkplek aan te kleden. Je moet ervoor zorgen dat je ook blij bent dat je naar die kamer kan gaan. Denk bijvoorbeeld aan de kleuren op de muur of misschien de kleur van het bureau of de stoel of bepaalde mooie kasten. Verder is een mooie plant of een paar foto’s natuurlijk ook nog iets waardoor je de werkplek toch wat gezelliger maakt.