Erwinvanputten
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wat is identity access management?

Identity access management is ook wel een overkoepelende naam voor processen binnen een organisatie die geheel gericht zijn op het beheren en administreren van gebruikers in het netwerk. Dit omvat ook de toegangscontrole van gebruikers in systemen en applicaties. In dit artikel vertellen we je wat identity access management precies is, wat een digitale identiteit inhoudt en wat de diverse voordelen van identity access management zijn. Lees snel verder voor meer informatie.

Wat is IAM?

Een IAM oplossing zorgt ervoor dat IT beheerders de digitale identiteiten en de toegangsrechten van gebruikers die hieraan gerelateerd zijn op een zowel effectieve als veilige manier beheerd kunnen worden. De beheerders kunnen de gebruikersrollen zowel instellen als aanpassen, maar ook de gebruikersactiviteit rapporteren en traceren. Ook kan het bedrijfsbeleid voor de naleving van richtlijnen afdwingen om zo de privacy en veiligheid van data te waarborgen. Een IAM oplossing kan bestaan uit diverse processen en tools. Denk bijvoorbeeld aan een NAC oplossing, wat van doen heeft met het netwerktoegangsbeheer. De IT beheerder gebruikt deze oplossingen om toegang tot de netwerken te beheren via opties zoals de netwerktoegang voor gasten. IAM oplossingen kunnen geleverd worden middels cloudservices of op kantoor geïmplementeerd worden. Veel bedrijven maken de keuze voor toepassingen die op de Cloud gebaseerd zijn, omdat deze gebruiksvriendelijk zijn en het het bedrijf in staat stelt deze beter te beheren en te wijzigen.

Wat is een digitale identiteit?

Betreft identity access management hebben we het net over de digitale identiteit gehad, maar wat is dat precies? Een digitale identiteit is ook wel een centrale bron van waarheid als het gaat om identity access management. Er wordt hierbij verwezen naar de inloggegevens die gebruikers dienen te hebben om toegang te krijgen tot online bronnen of een netwerk van een bedrijf. Een IAM oplossing koppelt deze inloggegevens aan gebruikers of een entiteit die verzoekt tot toegang tot de toepassingen. Aan de hand van diverse factoren wordt vastgesteld of gebruikers zijn wie ze zeggen dat ze zijn.

Authenticatie via IDM system

Als het gaat om de digitale biometrie dient de eindgebruiker altijd te kunnen laten zien dat hij is wie hij zegt dat hij is. Dit kan door een username en wachtwoord in te typen. Een andere manier is door middel van authenticatie. Dit kan bijvoorbeeld authenticatie zijn via een telefoon, vingerafdruk, een token of iets anders. Dit zijn vaak sterke vormen om te verifiëren dat een persoon is wie hij of zij zegt te zijn en wordt ook wel tweestapsverificatie genoemd.

Autorisatie via IDM

Niet alleen authenticatie is van belang bij identity access management. Ook autorisatie bepaalt tot hoeverre een gebruiker toegang krijgt tot het netwerk. De autorisatie bepaalt welke onderdelen een gebruiker mag zien. Denk aan bepaalde shares, printers, applicaties, enzovoort. Afhankelijk van de functie van een persoon wordt bepaalt tot hoeverre hij of zij toegangsrechten heeft. Zo kan een directeur bijvoorbeeld meer bestanden mogen inzien dan een medewerker en zijn er ook weer verschillen tussen medewerkers en stagiaires.

Voordelen identity access management

Identity access management brengt diverse voordelen met zich mee, welke wij hieronder voor je op een rij hebben gezet.

Uitgebreide IT security

Met identity access management hebben bedrijven binnen de gehele onderneming hetzelfde security beleid. Zij kunnen precies bepalen welke gebruikers toegang krijgen tot specifieke bronnen en op welk moment dit is. Zo kunnen zij het risico beperken en ervoor zorgen dat niet-gemachtigden niet zomaar gegevens kunnen inzien. Ook kunnen IAM methoden het risico doen afnemen dat inloggegevens misbruikt of gehackt worden. Dit vanwege de meerdere manieren van verificatie die er gebruikt worden.

Hogere productiviteit werknemers

Met security maatregelen kan je bedrijf de bedrijfsbeveiliging verbeteren en zo belemmeringen wegnemen die zorgen voor een mindere productiviteit onder werknemers. Ze krijgen snel toegang tot de benodigde bronnen en kunnen perfect overal hun werkzaamheden verrichten. Met IAM oplossingen werken werknemers altijd in een veilige omgeving, wat zorgt voor een hogere productiviteit onder werknemers.

Lagere kosten voor IT

Met IAM oplossingen kunnen diverse taken die gerelateerd zijn aan identiteitsbeheer, verificatie beheer en autorisatiebeheer zowel gestandaardiseerd als geautomatiseerd worden. Dit betekent dat IT beheerders hun tijd besteden aan dingen die echt een meerwaarde hebben voor je bedrijf. Ook zijn veel IAM diensten gebaseerd op de Cloud. Dit betekent dat onderhoud hiervan op kantoor vrij beperkt is.

Kies voor de identity access management oplossingen van primion Benelux

Benieuwd wat identity access management voor jouw bedrijf of organisatie kan betekenen? Maak dan gebruik van de identity en access management oplossingen van primion. Wij bieden hoogwaardige oplossingen voor diverse bedrijven, waardoor zij in een veilige omgeving kunnen werken. Neem gerust contact op voor meer informatie. Onze medewerkers staan je graag te woord en kunnen je indien gewenst van een passend advies voorzien. Met identity access management via primion staat jouw identiteitsbeheer als een huis.

https://www.primion.nl/