Erwinvanputten
Image default
Cadeau

Rubiks kubus kan oplossen

Een opmerkelijke robot, die in zijn eentje een Rubiks kubus kan oplossen, heeft laten zien hoe ver de robotica is gevorderd – maar tegelijkertijd zeggen experts, hoever we nog moeten gaan.

Het systeem van OpenAI gebruikte een computersimulatie om de robothand te leren de kubus op te lossen en routines te doorlopen die een enkele mens zo’n 10.000 jaar zou kosten.

Eenmaal aangeleerd, was de robot in staat een kubus op te lossen die enigszins was aangepast om de machine te helpen bepalen welke kant hij omhoog werd gehouden.

De voltooiingstijd varieerde, zei het onderzoeksteam, maar het duurde over het algemeen ongeveer vier minuten om de taak te voltooien.

Het gebruik van machine learning en robotica om een ​​Rubiks kubus op te lossen, is eerder bereikt. Met name in maart 2018 slaagde een door ingenieurs van MIT ontwikkelde machine erin om een ​​kubus in slechts 0,38 seconden op te lossen.

Wat belangrijk is bij de inspanningen van OpenAI, is het gebruik van een multifunctionele robot, in dit geval een menselijk handachtig ontwerp, in plaats van een machine die specifiek is ontworpen om een ​​Rubiks kubus te hanteren en niets anders.

“Het vermogen om de Rubiks kubus in de echte wereld op te lossen met een robothand, is eigenlijk buitengewoon moeilijk”, zegt Matthias Plappert, teamleider voor robotica bij OpenAI, in een gesprek met de BBC.

“Je moet je vingers heel precies besturen, je moet het heel lang doen zonder er tussendoor te knoeien. en er kunnen veel verschillende dingen gebeuren in het proces. “

De heer Plappert prees de methode van het team om geleidelijk complicaties in het proces te injecteren – gesimuleerde belemmeringen die de robot zouden dwingen zich aan te passen om de kubus te voltooien.

Deze techniek – automatische domein-randomisatie (ADR) genoemd – werd gebruikt, zei het team, om de robot consistente, ingewikkelde behendigheid te geven die veranderingen in de omgeving aankan die verder gaan dan wat een computer zou kunnen voorspellen en simuleren.

 

rubiks kubus

 

https://breinbrekers.be